
Situatie per gemeente
Hondenbelasting is een gemeentelijke belasting. Dat betekent dat de opbrengsten naar de gemeente gaan. U betaalt hondenbelasting als u één of meerdere hond(en) houdt. De gemeente gebruikt het geld van de hondenbelasting bijvoorbeeld om:
- hondenvoorzieningen (zoals uitlaatplaatsen) aan te leggen en te onderhouden;
- te controleren wie er een hond bezit;
- overlast van hondenpoep te verminderen.
Wie betaalt de hondenbelasting?
U betaalt hondenbelasting als u één of meerdere hond(en) houdt.
Hoe meldt u een hond aan of af?
Heeft u een (nieuwe) hond? Of heeft u geen hond meer of een hond minder?
Meld dit dan binnen drie weken bij BSOB via de digitale balie. Log hiervoor in met uw DigiD. Let op, laat de belastingplichtige de hond aanmelden of afmelden. De belastingplichtige is degene die het aanslagbiljet van ons krijgt (die naam staat voorop het aanslagbiljet).
Heeft u geen DigiD? Stuur dan een brief naar BSOB (Belastingsamenwerking Oost-Brabant, Postbus 154, 5340 AD Oss). Een hond kan niet telefonisch worden aan- of afgemeld.
Hoe berekenen we de hoogte van de hondenbelasting?
De hoogte van de hondenbelasting hangt af van hoeveel honden u heeft. De tarieven voor de hondenbelasting kunt u hier raadplegen. Per gemeente gelden er verschillende tarieven. De tarieven worden door de gemeenteraad van uw gemeente vastgesteld.
Controle
BSOB voert namens de gemeenten Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Oss en Someren de hondencontrole uit. Jaarlijks wordt 1/3 van de gehele gemeente gecontroleerd. Hiervoor zet BSOB het bedrijf Legitiem in. Een controleur kan zich met een pasje van het bedrijf Legitiem legitimeren.
Bent u niet thuis op het moment van controle? Dan stopt de controleur een brief met daarop het logo van BSOB in uw brievenbus. Hierop staat wat u moet doen. De controleur komt waarschijnlijk opnieuw bij u langs, mocht hij het vermoeden hebben dat er een ongeregistreerde hond aanwezig is.
Kunt u bezwaar maken tegen deze belasting?
Ja, tegen deze belasting kunt u bezwaar maken. Doe dit binnen 6 weken na de dagtekening van het aanslagbiljet waar de belasting op staat.
Het heeft geen zin om bezwaar te maken tegen het tarief. De tarieven zijn vastgesteld door de gemeenteraad.
Als u bezwaar maakt, moet u het aanslagbiljet gewoon betalen. Blijkt later dat u teveel betaald heeft? Dan verrekenen we dit met openstaande posten of krijgt u het teveel betaalde bedrag terug.