Het proces van de WOZ-waarde bepalen bestaat grofweg uit drie stappen: een marktanalyse, het waarderingsmodel inrichten, de modelwaarde controleren.
Stap 1: de marktanalyse
We beginnen met het verzamelen van verkoopprijzen van alle woningen in ons belastinggebied. Wij ontvangen die verkoopprijzen via het Kadaster. Die verkopen onderzoeken we. We bepalen of we een verkoopprijs kunnen gebruiken voor het bepalen van de WOZ-waarde van andere woningen in de buurt. We onderzoeken ook of de kenmerken van de verkochte woningen in ons systeem kloppen. Dat onderzoek naar die kenmerken doen we op verschillende manieren. We bekijken verkoopadvertenties, we controleren bouwdossiers van de gemeente en we vragen informatie aan de koper van een woning. Dit onderzoek noemen we ‘permanente marktanalyse’ en we besteden er per jaar ongeveer 5.000 uur aan.
De eerste stap van het WOZ-proces is de permanente marktanalyse. We doen die marktanalyse in Ortax. De taxateur controleert als eerste of de objectkenmerken van de verkochte woning kloppen.
Ortax controleert daarna hoeveel de verkoopprijs afwijkt van de modelwaarde die het programma heeft uitgerekend voor het verkochte object. Is er een verschil tussen de modelwaarde en de verkoopprijs? Dan moet het model zich aanpassen, zodat dat verschil kleiner wordt. Dit gebeurt bij elke verkoopprijs. Ieder jaar wordt daardoor de modelwaarde anders.
Die veranderende modelwaarde is de zogenoemde marktonwikkeling. Dit wordt ook wel de ‘trend’ genoemd. Makkelijker gezegd is het de stijging of daling van de WOZ-waarde vergeleken met vorig jaar. In de grafiek hier onder ziet u de marktontwikkeling (trend) in uw gemeente.
Wilt u nog meer weten? Download dan het volledige verantwoordingsdocument.
Stap 2: het waarderingsmodel inrichten
Nadat de marktanalyse klaar is, gebruiken we de goedgekeurde verkoopprijzen om een waarderingsmodel in te richten. Een waarderingsmodel is een computermodel waarmee we in één keer voor alle 140.000 woningen de WOZ-waarde kunnen bepalen. We stoppen daarom ontzettend veel informatie over de verkochte woningen in dat model. Op die manier kunnen we voor iedere afzonderlijke woning een eigen WOZ-waarde berekenen. De waarde die het waarderingsmodel berekent noemen we de modelwaarde. De modelwaarde wordt berekent door alle verkoopcijfers van de voorgaande tien jaar te analyseren en met elkaar te vergelijken.
Ortax rekent voor alle woningen een modelwaarde uit. Maar hoe doet Ortax dat? Voor ieder marktsegment bepaalt Ortax de modelwaarde van de ‘gemiddelde woning’. Een marktsegment is een groep woningen. Nadat Ortax de modelwaarde van de ‘gemiddelde woning' heeft bepaald, gaat Ortax de waarde voor andere woningen bepalen. Dat doet Ortax door aanpassingen te doen op de modelwaarde van de ‘gemiddelde woning’ (die Ortax als eerste uitgerekend heeft). Bij de taxatie van de woning zijn de kenmerken van de woning vergeleken met die van de ‘gemiddelde woning’. Zijn er verschillen tussen de woning die Ortax taxeert en de ‘gemiddelde woning’? Dan past Ortax de modelwaarde aan met een correctie.
Wilt u nog meer weten? Download dan het volledige verantwoordingsdocument.
Stap 3: de modelwaarde controleren
Als laatste controleert een taxateur de modelwaarden die het waarderingsmodel heeft bepaald. De taxateur bekijkt of er redenen zijn om van de modelwaarde af te wijken. Deze controle noemen we ‘herwaardering’ of ‘waardering’. Ook aan deze controle besteden we per jaar ongeveer 5.000 uur. Als deze controle klaar is, dan hebben alle 140.000 woningen een WOZ-waarde voor het nieuwe belastingjaar.
De taxateur controleert alle modelwaarden die Ortax uitrekent. Dat doet de taxateur door de modelwaarde van Ortax te vergelijken met verkoopprijzen van zo goed mogelijk vergelijkbare woningen. Is de modelwaarde van Ortax niet goed? Dan past de taxateur dit aan. Drie van de verkochte woningen waarmee de taxateur de modelwaarde van Ortax vergelijkt komen op het taxatieverslag van uw woning te staan. Deze kunt u vinden op onze digitale balie.
Wilt u nog meer weten? Download dan het volledige verantwoordingsdocument.